Hvordan står det til med den sosiale limet i Kvernevik og opplevelsen av å ha likeverdige muligheter for et godt liv?

Stavanger kommune skal i starten av 2022 prøve ut et nytt og prisvinnende kartleggingsverktøy, i et forsøk på å måle sosial bærekraft i et lokalsamfunn. Prosjektet, SOSLOKAL, handler om å måle og forstå sosial bærekraft som et viktig element i utvikling av et område, samt hvordan la sosial bærekraft være et element i politiske vurderinger.

Hva er sosial bærekraft?
Sosial bærekraft handler om å jobbe for at alle mennesker skal ha like sjanser til et stabilt helsefremmende liv, til å få utdanning, jobbe og leve uten diskriminering av noe slag. Det handler om å føle rettferdighet som borger i kommunen og opplevelsen av like muligheter og forutsetninger for å få og ha et godt liv uavhengig av hvor man velger å bo, både for seg selv, men også for neste generasjon. Dersom det er et godt samhold, høy trivselen og stoltheten for sitt nærområde, bidrar dette, uten tvil, til et sosialt bærekraftig sted. En plass hvor folk vil bo, leve og flytte til. 

Det er mye spennende som skjer i Kvernevik for tiden, ny svømmehall, nytt bydelshus er snart ferdig, samt bygging av en ny skole og flerbrukshall står for tur. I tillegg ønsker politikerne i Stavanger å gi Kvernevik, i årene fremover, et ekstra løft for å gjøre nærområdet mer attraktivt og levende.

Det vil derfor være nyttig i forkant å kunne kartlegge hvordan ståa er i starten av 2022, og la dette være et utgangspunkt og veiledning når videre tiltaksplanlegging skal igangsettes. 

Stedskompasset – et verktøy for å måle sosial bærekraft
Stedskompasset er et skaleringsverktøy som etterspør hvorvidt det er gode sjanser for å oppleve trygghet, likhet for alle, inkludering og et godt liv på Kvernevik. Kartleggingen ved å bruke stedskompasset vil skje i februar, men dette er bare en del av prosessen. I mars vil vi følge opp med en bylab, en mulighet for å komme enda tettere på, og til slutt skal vi utfordre politikerne i et verksted hvor vi setter resultatene på dagsorden og ser de i lys av den planlagte fremtidige utviklingen av Kvernevik.

Prosjektet er et samarbeid mellom Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad kommune. Resultatene skal ses i sammenheng med resultatene fra tilsvarende prosjekter i de respektive andre to kommunene.  

Kristiansand har allerede fullført sin del av prosjektet. De fikk en svarprosent på 10% fra det området de kartla. Nå er spørsmålet om vi i Kvernevik kan slå Kristiansand med å få en enda høyere svarprosent?

- Vi skryter veldig av innbyggerne i Kvernevik om hvor aktive og engasjerte de er i sitt nærområde, når vi snakker med Kristiansand og Fredrikstad kommune. Og vi er temmelig sikre på at sammen med innbyggerne i Kvernevik, skal vi få den høyeste svarprosenten av alle tre kommunene, sier Christel Dahl, prosjektleder for SOSLOKAL, Stavanger. Et utvalg av husstander vil i januar få lov til å være med, og jeg oppfordrer alle til å svare, sier den ivrige prosjektlederen videre. 

Selve kartleggingsverktøyet er nesten som en sosial spørrelek og fungere utmerket som en aktivitet man kan gjøre sammen med andre. Her kan man samle familien enten rundt kjøkkenbordet eller ta det med på en tur ut i nabolaget, ta det med til besteforeldre, dersom de bor i nærheten, eller gjør det til en venneaktivitet. Det er 14 tema som skal besvares, og hvert tema har en hjelpetekst og spørsmål som man kan ta med i vurderingen.

Når alle tema er besvart kan man plotte svarene inn i Stedskompasshjulet og få et momentant bilde av den sosiale bærekraften i området, basert på besvarelsen. Etter hvert som vi legger flere besvarelser inn i samme stedskompasshjul, vil bildet bli mer og mer nyansert og tydelig. 

- Jeg er veldig spent på hva som blir resultatet av Stedskompasset, og håper at flest mulig av de innbyggerne som blir invitert til å delta velger å gjøre nettopp dette. Det vil gi kommunen et godt grunnlag for det videre arbeidet i Kvernevik, sier Line Møllerop, som jobber på Madla og Kvernevik frivilligsentral, er med som stedskoordinator i prosjektet.

Trenger du mer informasjon, ta gjerne kontakt med Line i frivilligsentralen, eller med Christel Dahl på tlf: 45725671.

2024 © Madla og Kvernevik Frivilligsentral